Η Μεγαλόπολη Αρκαδίας, βασίστηκε για πολλά χρόνια στη ΔΕΗ, ανέπτυξε την οικονομία της με άξονα το εργοστάσιο και όχι όλα τα άλλα καλά στοιχεία που διαθέτει η περιοχή. Δεν είναι μόνο το έδαφός της, η Ιστορία της, οι απίστευτες ομορφιές της, είναι πρωτίστως οι άνθρωποί της, οι ντόπιοι και οι ξενιτεμένοι, ένα μοναδικό δυναμικό με πολλές δυνατότητες, το οποίο όχι απλά μένει αναξιοποίητο αλλά όπου κάποιος πάει να κάνει κάτι καλό και ωφέλιμο για τον τόπο του, βρίσκονται αμέσως κάποιοι "βολεμένοι" πρόθυμοι να τον περιθωριοποιήσουν και να τον απομακρύνουν.
Σίγουρα τα χρόνια που έρχονται θα φέρουν αλλαγές στη Μεγαλόπολη και στα γύρω χωριά. Προσωπικά, βλέπω θαυμάσια πράγματα να γίνονται, αν μπουν μπροστά άνθρωποι με όραμα και όρεξη για δουλειά, ν' αναλάβουν ΔΡΑΣΗ και να διώξουν όλους τους άβουλους, τυχάρπαστους, ανίκανους και επικίνδυνους, που για πολλά χρόνια δεν σεβάστηκαν και κατέστρεψαν αυτόν τον υπέροχο τόπο. Εσείς τι λέτε;
Ο Γιάννης Παν. Γαϊτανάκης, έγραψε σχετικά:
«Μεγαλόπολη Αρκαδίας: Δημιουργήθηκε το 370 π.Χ. με την συγχώνευση 40 Αρκαδικών οικισμών, υπό την προτροπή του Θηβαίου Στρατηγού Επαμεινώνδα. Στο πέρασμα των αιώνων επιβίωσε από φοβερούς πολέμους και μεγάλες φυσικές καταστροφές.
Το 223 π.Χ. οι Σπαρτιάτες την κατέστρεψαν ολοσχερώς και ο «έσχατος των Ελλήνων» Μεγαλοπολίτης Στρατηγός Φιλοποίμην, την ανοικοδόμησε εκ βάθρων. Πέρασε 400 χρόνια μαύρης σκλαβιάς στον οθωμανικό ζυγό αλλά έμεινε εκεί, Ελληνική και υπερήφανη. Μετά ήρθαν δυο Παγκόσμιοι πόλεμοι, Γερμανική κατοχή, «Εμφύλιος» σπαραγμός. Η πόλη επιβίωσε, στάθηκε και πάλι όρθια.
Στις 5 Απριλίου 1965 κατεστράφη σε ποσοστό 80% και πλέον από ισχυρότατο σεισμό αλλά ανοικοδομήθηκε εκ νέου από τους κατοίκους της. Και σήμερα, εν έτει 2018, κάποιοι πιστεύουν και δυστυχώς θέλουν να πείσουν και τους υπολοίπους γι αυτό, ότι η Μεγαλόπολη "θα πεθάνει" επειδή πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή. Το τραγικό είναι ότι πολλοί από αυτούς διαχειρίζονται τις τύχες του τόπου αυτού, μέσα από τη συμμετοχή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Φορείς και τους Συλλόγους της περιοχής.
Αυτό λοιπόν πιστεύουν ότι είναι η Μεγαλόπολη; Μια ΔΕΗ και τίποτε άλλο! Το όραμά τους για τον τόπο εξαντλείται μόνο σε μια επιχείρηση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας; Δεν τους διδάσκει τίποτα ή ιστορία της πόλης τους; Κρίμα, αλλά... Όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε και πονάνε την Αρκαδική γη, με ή χωρίς ΔΕΗ, πλούσια ή φτωχιά, η Μεγαλόπολη "θα ζήσει". Και όποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί, καλό δρόμο να έχει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου