..........................................Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα * για τις δραστηριότητες των Μεγαλοπολιτών
Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, και Πέτρος Σ. Αϊβαλής, από την εφημ. "Αρκαδικό Βήμα" * επικοινωνία: kepeme@gmail.com
...................... ΜΕΣΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ // ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ 1988 * Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ... * ειδήσεις από τις τοπικές Κοινότητες της Μεγαλοπόλεως * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Καλοκαίρι 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια μας....

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας


~~~~~~~~~~~~~~

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Η κυβέρνηση ξεπουλά το 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ μαζί με τα ορυχεία της και συγκεκριμένα τη Μεγαλόπολη 3 & 4,

Του Θανάση Πετράκου*
Η κατάθεση του νομοσχεδίου και η έναρξη της συζήτησής του με διαδικασίες επείγοντος την Παρασκευή 20/4/2018, με το οποίο η κυβέρνηση ξεπουλά το 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ μαζί με τα ορυχεία της και συγκεκριμένα τη Μεγαλόπολη 3 & 4, τη Μελίτη Ι και την άδεια της Μελίτης ΙΙ, συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα και είναι εθνικό έγκλημα.
Η κυβέρνηση βάζει πωλητήριο στη Δημόσια Επιχείρηση που από το 1950 λειτουργεί «χάριν του δημοσίου συμφέροντος» και έκανε το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε πολίτη. Η κυβέρνηση ξεπουλά τους κόπους και τους μόχθους όλων αυτών που αγωνίστηκαν και δούλεψαν, για να φτάσει αυτό το αγαθό σε κάθε άκρη της πατρίδας μας.
Η κυβέρνηση ψεύδεται. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν την υποχρεώνει να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Απλά επιτρέπει στους ιδιώτες να μπουν στα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα. Συνεπώς δεν νομιμοποιείται να προβεί σε μια τέτοια καταστροφική, κοινωνική και οικονομική ενέργεια. Είναι δική της απόφαση να υπερβεί ακόμη και τις απαράδεκτες δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου για τη ΔΕΗ και να συμφωνήσει με την καταστροφική και παράνομη απαίτηση της Κομισιόν να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής.
Το επιβεβαίωσε στις 7 Μαρτίου η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Vestager, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή: «Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε την εκποίηση ορισμένων υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων», «έχει επίσης συμπεριληφθεί στο συμπληρωματικό μνημόνιο του Ιουνίου του 2016 η πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ».
Η απάντηση της Ευρωπαίας επιτρόπου -όπως τονίζει στο σχετικό σχόλιό του ο Νίκος Χουντής- εκθέτει την κυβέρνηση διότι, ενώ με τις αποφάσεις της C(2008)824 και C(2009)6244, η Κομισιόν είχε καλέσει την Ελλάδα «να θεσπίσει μέτρα που να διασφαλίζουν την επαρκή πρόσβαση των ανταγωνιστών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη», χωρίς να γίνεται πουθενά αναφορά για υποχρέωση εκποίησης λιγνιτικών αποθεμάτων που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ, η ίδια η ελληνική κυβέρνηση «πρότεινε προσφάτως μια νέα δέσμη μέτρων και συγκεκριμένα την εκποίηση ορισμένων υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ», οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και τα αντίστοιχα ορυχεία (τα οποία ουσιαστικά χάνει από τον έλεγχό της η ΔΕΗ), γιατί απλούστατα «η αποεπένδυση περίπου του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ έχει συμπεριληφθεί στο συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης, που συμφωνήθηκε και υπογράφηκε από την Ελληνική Δημοκρατία και την Επιτροπή, η οποία ενεργούσε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας»!!!
Για τη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα των ορυχείων και των μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί εγκληματική πράξη που θα οδηγήσει σε μαρασμό και ερημοποίηση των περιοχών αυτών. Κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει. Ηδη με το 3ο μνημόνιο, μέσω των περιβόητων ΝΟΜΕ, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της, αλλά και να εκχωρήσει το 50% των πελατών της στους ιδιώτες ανταγωνιστές. Ως τα τέλη Νοεμβρίου η ΔΕΗ έχασε από τα ΝΟΜΕ 84 εκατ. ευρώ!
Αν πουληθεί το 40% της λιγνιτικής παραγωγής και το 17% των μετοχών της, που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, η ΔΕΗ συρρικνώνεται και ιδιωτικοποιείται περαιτέρω. Στο Δημόσιο θα απομείνει μόνο το 34% των μετοχών μιας μικρότερης ΔΕΗ και αυτό μόνο τυπικά διότι και αυτό είναι πλέον στο Υπερταμείο του Σόιμπλε.
Με την κατάργηση ουσιαστικά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, δεν θα υπάρχει «εργαλείο» για να ασκηθεί αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική και το ηλεκτρικό ρεύμα μετατρέπεται από κοινωνικό αγαθό σε αγοραίο εμπόρευμα και είδος πολυτελείας.
Συγκεκριμένα:
α) Θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο το ρεύμα. Ηδη το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κατέχει μόνο το 55,24% της εγκατεστημένης ισχύος (η ΔΕΗ κατέχει μόνο 8.562 MW από το σύνολο των 15.500 MW) έχει ως δραματική συνέπεια η Ελλάδα ανάμεσα στο 2005 και 2016 να είναι «πρωτοπόρος», με τη μεγαλύτερη ανατίμηση της τιμής της KWH κατά 149%!!!
β) Θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Οι ιδιώτες θα αντικαταστήσουν τους παλαιότερους υψηλόμισθους με νέους χαμηλόμισθους επισφαλείς.
γ) Οι περιοχές των ορυχείων (50.000 στρέμματα στην Αρκαδία και άλλα τόσα περίπου στη Φλώρινα) θα περάσουν στα χέρια των νέων τσιφλικάδων. Θα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας.
Στόχος της τρόικας είναι να κερδοσκοπήσουν τα ιδιωτικά και κρατικά συμφέροντα των ισχυρών χωρών της ευρωζώνης σε βάρος της εθνικής οικονομίας.
Η ΔΕΗ δεν ανήκει ούτε στον κ. Τσίπρα ούτε στον κ. Μητσοτάκη ούτε στους υπόλοιπους μνημονιακούς υποτακτικούς της τρόικας. Την έχτισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους οι εργαζόμενοι και όλος ο ελληνικός λαός. Η ΔΕΗ είναι και πρέπει να παραμείνει περιουσία του ελληνικού λαού και το «εργαλείο» για να ασκηθεί αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει αυτό το μέγα κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Πρέπει να υπάρξει παλλαϊκός ξεσηκωμός για να αποτρέψουμε το εθνικό έγκλημα που επιχειρείται, διότι η ενέργεια όπως και τα νερά είναι και πρέπει να παραμείνουν δημόσια αγαθά.
Οσοι βουλευτές ψηφίσουν το νομοσχέδιο αυτό θα διαπράξουν μέγα εθνικό κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Να είναι όμως σίγουρη η κυβέρνηση και όσοι ψηφίσουν τη συρρίκνωση της ΔΕΗ και το ξεπούλημα του 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής της μαζί με τα ορυχεία ότι και ο νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά, όπως έμεινε και ο νόμος του Σαμαρά για τη «μικρή ΔΕΗ».
__________
* Ο Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑΕ και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου