Παρουσίαση βιβλίου
"ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ"
Κερκιδάς, Φιλοποίμην, Πολύβιος, Δίαιος
«Αλήθεια, πόσοι εξ’ ημών των Μεγαλοπολιτών γνωρίζουμε κάτι για τον Μεγαλοπολίτη Ποιητή, Φιλόσοφο, Νομοθέτη, Στρατηγό Κερκιδά; Για τον Στρατηγό Δίκαιο, το κατά τον ποιητή Κώστα Καβάφη… “καύχημα του έθνους των Ελλήνων” του “μη φοβηθέντος… τους πανταχού νικήσαντας –Ρωμαίους”; Θέλω να πιστεύω ότι περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο για τον Ιστορικό Πολύβιο όσο και για τον Στρατηγό Φιλοποίμενα, τον “έσχατο των Ελλήνων”».
Με αυτά τα λόγια ο εκδότης των «Ν.τ.Μ.» και Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης» (ΣΦΑΘΜ), ξεκίνησε την παρουσίαση του βιβλίου ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εν Μεγαλοπόλει, του Ομ. Καθηγητή Φιλοσοφίας του ΑΠΘ Δ. Ζ. Ανδριόπουλου, από Βουτσαρά.
Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στους σκοπούς του Συλλόγου ΦΑΘΜ, τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα το Δ.Σ. και κυρίως για τον στόχο-όραμα, την ανασύσταση του «Φεστιβάλ Μεγαλοπόλεως», κάλεσε όλους να γίνουν μέλη του Συλλόγου και να συνδράμουν στην υλοποίηση των σκοπών του.
Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διον. Παπαδόπουλος, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα σημαντική έκδοση, στην προσφορά του συγγραφέα Δημ. Ανδριόπουλου (δώρισε πάνω από 1.000 τόμους βιβλίων στη Βιβλιοθήκη Μεγαλόπολης και ο Δήμος τον ευχαρίστησε με επιστολή του), επεσήμανε δε ότι δεν προβλέπεται η διδασκαλία μαθημάτων τοπικής ιστορίας στα σχολεία, ένα ζήτημα που αναφέρει εδώ και χρόνια ο εκδότης των «Ν.τ.Μ.».
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια ο Γιάννης Δελλής, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπ. Πατρών, από τα Λαγκάδια (το βιβλίο είναι το Αντί-Δωρον του Δ. Ανδριόπουλου στη γενέτειρα, είπε χαρακτηριστικά), ο Κυριάκος Κατσιμάνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπ. Αθηνών, από το Παράλιο Άστρος και η Μαρία Μαντουβάλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπ. Αθηνών που πρότεινε να πραγματοποιηθεί ένα Διεθνές Συνέδριο για το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης.
Ο Κων. Φίλανδρος παρουσίασε συνοπτικά την πορεία του Δ. Ανδριόπουλου, από το Ζαΐμη στο Γυμνάσιο Μεγαλόπολης ως μαθητής, ξανά στη Μεγαλόπολη ως εκπαιδευτικός (όπου ίδρυσε και διηύθυνε το περιοδικό «Πορεία») στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και στο ΑΠΘ ως Καθηγητής Φιλοσοφίας. Επίσης αναφέρθηκε και στην προσφορά του στην Αρκαδία. Πρότεινε δε, να δοθούν τα ονόματα του Κερκιδά και του Δίαιου σε δυο - ει δυνατόν - κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως έχει γίνει για τον Πολύβιο και τον Φιλοποίμενα.
Ο συγγραφέας Δ.Ζ. Ανδριόπουλος εκτός από τις ευχαριστίες, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο των «Ν.τ.Μ.», αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια επαρχιακή εφημερίδα που δε «χαϊδεύει αυτιά». Τέλος, απηύθυνε έκκληση, να βοηθήσουν όλοι να γίνει κάτι με το Αρχαίο Θέατρο. Δεν είναι αποδεκτό, το «μέγιστον της αρχαιότητος» θέατρο (κατά τον Παυσανία) να είναι κλειστό και να μη λειτουργεί.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος «Φίλοι του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης» και η εφημερίδα «Νέα της Μεγαλοπόλεως», χαιρετισμό έστειλαν οι βουλευτές Αρκαδίας Γ. Παπαηλιού και Κ. Βλάσης, η πολιτευτής Εύη Τατούλη και ο Καθηγητής Κλασσικής Φιλοσοφίας του Πανεπ. του Εδιμβούργου-Σκωτίας, Θεοδ. Σκαλτσάς, από Βρυσούλες.
________
*Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδ. Σιδέρης, Διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία: Επιλογή (Μεγαλόπολη), Γνώση (Τρίπολη), Παπαδήμα (Αθήνα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου