..........................................Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα * για τις δραστηριότητες των Μεγαλοπολιτών
Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, και Πέτρος Σ. Αϊβαλής, από την εφημ. "Αρκαδικό Βήμα" * επικοινωνία: kepeme@gmail.com
...................... ΜΕΣΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ // ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ 1988 * Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ... * ειδήσεις από τις τοπικές Κοινότητες της Μεγαλοπόλεως * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Καλοκαίρι 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια μας....

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας


~~~~~~~~~~~~~~

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΌΛΗ: Το Κάστρο της Καρύταινας, το Κάστρο του Κολοκοτρώνη είναι Εθνικό Κεφάλαιο, ανήκει στην Ελλάδα και είναι το σύμβολο της ύπαρξης μας σαν σύγχρονο κράτος

  ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΌΛΗ - ΕΚΚΛΗΣΗ    
Προς:
κον Πάνο Σκουρλέτη - Υπουργό Εσωτερικών (με καταγωγή από την Καρύταινα) 
κον Πέτρο Τατούλη - Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
κον Γεώργιο Παπαηλιού - βουλευτή Αρκαδίας 
κον Κωνσταντίνο Βλάση · Βουλευτή Αρκαδίας 
κον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο - Βουλευτή Αρκαδίας 
κον Διονύσιο Παπαδόπουλο - Δήμαρχο Δήμου Μεγαλόπολης 
και προς όλους τους Καρυτινούς και τους φίλους της Καρύταινας

              Αξιότιμοι κύριοι,
Το Κάστρο της Καρύταινας, το Κάστρο του Κολοκοτρώνη δεν ανήκει μόνον στην Καρύταινα, στο Δήμο της Μεγαλόπολης ή στον Νομό Αρκαδίας. Είναι Εθνικό Κεφάλαιο, ανήκει στην Ελλάδα και είναι το σύμβολο της ύπαρξης μας σαν σύγχρονο κράτος.
Η πολιτεία μας σε καλύτερους καιρούς αναγνώρισε αυτή την .πραγματικότητα και το τίμησε με την απεικόνιση του στο θρυλικό πεντοχίλιαρο, ώστε τότε αυτή την αλήθεια να την συνειδητοποιούμε σε καθημερινή βάση.
Σήμερα τι γίνεται;
Το περίφημο Φράγκικο Κάστρο που απετέλεσε το ορμητήριο του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων στην κυριολεξία καταρρέει. Ειδικότερα η περίτεχνη μεγάλη Πύλη του Κάστρου είναι σε αποσύνθεση και υποστηρίζεται πλημμελώς από μερικά σαπόξυλα. Μάλιστα, σε πρόσφατη επίσκεψη μου διαπίστωσα και προσωπικά ότι οι συνθήκες για τους εισερχόμενους στο Κάστρο έχουν γίνει επικίνδυνες.
Η Εθνική Τράπεζα το 2009 έκανε το καθήκον της σαν πρώτο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Ανέλαβε τη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών οι οποίες και ανετέθησαν επί δημαρχίας Κώστα Μιχόπουλου σε εξειδικευμένο γραφείο αρχιτεκτόνων - αναστηλωτών μνημείων. Οι σχετικές μελέτες ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν σταδιακά από 2009 έως 2013, στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, δηλαδή στην 25η ΕΒΑ, που εδρεύει στην Αρχαία Κόρινθο για ελέγχους αρτιότητας.
Ορισμένες από τις μελέτες αυτές που αφορούν σε σχετικά μικρά περιφερειακά κτίσματα του Κάστρου, όπως στο σπίτι του Κολοκοτρώνη, στην Παναγία του Κολοκοτρώνη, στον Πύργο της ΛεΒένταινας και στο Βυζαντινό Πύργο (Ματζουρανόγιαννη), ενεκρίθησαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και
μετά την υπαγωγή τους σε προγράμματα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη διετία 2015 - 2016, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Για το κυρίως Κάστρο όμως τι γίνεται:
Έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία απολύτως εργασία. Γνωρίζουμε ότι το γραφείο των αρχιτεκτόνων - αναστηλωτών έχει υποβάλει για το κυρίως Κάστρο τις εξής τέσσερις (4) ολοκληρωμένες μελέτες αναστήλωσης:
1.     Μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης της Πύλης του Κάστρου.
2.     Μακροσκοπική μελέτη στερέωσης του περιμετρικού τείχους του Κάστρου.
3.     Μελέτη γενικής εσωτερικής διαμόρφωσης του Κάστρου
4. Μελέτη αποκατάστασης της οικίας του Φεουδάρχη (Διοικητήριο) εντός του τείχους.
Δεν γνωρίζουμε σε ποια φάση ελέγχων και εγκρίσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου βρίσκονται οι μελέτες αυτές, σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα μετά την υποβολή τους. Όμως είναι επιτακτική ανάγκη να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τα παραπάνω έργα να ενταχθούν άμεσα σε προσεχή προγράμματα χρηματοδότησης για να αρχίσουν οι εργασίες αναστήλωσης το γρηγορότερο δυνατόν.
Εάν δεν δραστηριοποιηθούμε άμεσα για την επίσπευση των αναγκαίων διαδικασιών σίγουρα σε λίγο θα θρηνούμε επί των ερειπίων του Κάστρου. Η Εθνική ευθύνη όλων μας για την διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα της κληρονομιάς της Καρύταινας είναι μεγάλη!
Με τιμή
Γιώργος-Αδαμόπουλος
Δρ Χημικός Μηχανικός
Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών
της Αθήνας και του Πειραιά

Αθήνα - 5 Φεβρουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου