ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Συνέντευξη του δημάρχου Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη. Τι λέει για την προσπάθεια του δήμου να βρει νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης
Συνέντευξη στον Γιώργο Δώρα*
Η περιοχή της Κοζάνης είναι κατά βάσιν γνωστή λόγω των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, που σε σημαντικό βαθμό στηρίζει οικονομικά ολόκληρη την περιοχή. Από τη δεκαετία του 1960 η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων του λιγνίτη. Αυτή η μονοκαλλιέργεια, όμως, είχε ως συνέπεια τη συρρίκνωση των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας. Σήμερα, με τη λιγνιτική παραγωγή και την οικονομική κρίση να βαθαίνει επιβάλλεται η άμεση αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης εκφράζει τους προβληματισμούς του, αλλά και τις λύσεις που ο ίδιος προκρίνει για την περιοχή του.
Κύριε δήμαρχε, πώς βοηθάει η τοπική αυτοδιοίκηση την ανάπτυξη στην περιοχή σας;
Η μετάβαση της περιοχής σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για όλους μας. Στον Δήμο Κοζάνης, πεποίθηση μας είναι ότι, μέσω της ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας μπορούμε να προσβλέπουμε στη δημιουργία πλούτου για την περιοχή μας. Στην κατεύθυνση αυτή, πριν από περίπου ένα μήνα σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ενεργοποιήσαμε το Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης (ΒΙ.ΠΕ.). Για πρώτη φορά, στο νέο αυτό Επιχειρηματικό Πάρκο, θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής καινοτόμων υπηρεσιών προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, όπως ευρυζωνικό δίκτυο (με δυνατότητα απευθείας πώλησης από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ προς τις επιχειρήσεις) και ασφάλεια χώρων μέσω ηλεκτρονικών μέσων, ενώ θα δημιουργηθούν ειδικά χρηματοοικονομικά προϊόντα σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε συμφωνία – πρότυπο με τον ΟΣΕ για την αξιοποίηση του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού, με έμφαση στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για το κοινωνικό σύνολο, τη δημιουργία κλειστής λαϊκής αγοράς, βιοκλιματικού πάρκου και λοιπούς χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης.
Δε σταματάμε εκεί όμως. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα της τοπικής μας οικονομίας με μικρά έργα, σημαντικά όμως για τους παραγωγούς μας, ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για νέες μορφές επιχειρηματικότητας όπως η κοινωνική οικονομία, συνεργαζόμαστε με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής.
Σε ποιους παραγωγικούς τομείς η περιοχή διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα;
Η Κοζάνη είναι ευρέως γνωστή για τον «Κρόκο Κοζάνης», το «χρυσάφι της γης μας», που ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο με εξαγωγές σε πολλές χώρες. Στην περιοχή μας, επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική στροφή του πρωτογενούς τομέα στην παραγωγή αρωματικών φυτών, για τα οποία εκδηλώνεται σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με έμφαση στο τριαντάφυλλο, τη λεβάντα, το τσάι βουνού, το μελισσόχορτο και τη ρίγανη. Πολλοί τοπικοί παραγωγοί δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και γενικότερα παρατηρείται έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν είναι μόνο αυτά. Το μικροκλίμα της περιοχής μας συντελεί στην παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών προϊόντων, τα οποία με την κατάλληλη προβολή και προώθηση μπορούν να «σταθούν» ανάμεσα στα κορυφαία προϊόντα κάθε είδους. Αξίζει, επίσης, να προσθέσουμε πως η περιοχή της Κοζάνης διαθέτει παραλίμνια ζώνη με σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης στους τομείς του αλιευτικού τουρισμού, του αθλητικού τουρισμού, της ιχθυογαστρονομίας, των παραγωγικών δυνατοτήτων της λίμνης, της λειτουργίας μικρών μονάδων μεταποίησης αλιευμάτων, της σύνδεσης της αλιείας με μικρές οικοτεχνίες, της γενικότερης τουριστικής αξιοποίησης της λίμνης. Η παραλίμνια ζώνη είναι μια επένδυση που θα δώσει καινούριες προοπτικές στην περιοχή.
Ο τουρισμός σάς ενδιαφέρει;
Η περιοχή τον τελευταίο καιρό επιχειρεί συστηματικά να δραστηριοποιηθεί και να αναπτυχθεί στο κομμάτι του τουρισμού, έχοντας πραγματικά να προσφέρει πολλά στους επισκέπτες. Με διαδρομή από τους Προϊστορικούς (Κίτρινη λίμνη), έως τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους (Αιανή) και τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό (Κοζάνη), η Κοζάνη έχει να επιδείξει ενδιαφέροντα ευρήματα, μνημεία και πρόσωπα. Πόλο έλξης αποτελεί το μουσείο της Αιανής, στη συλλογή του οποίου περιλαμβάνονται τα ευρήματα της αρχαίας πόλης της Αιανής και της γύρω περιοχής. Εκεί φυλάσσονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που συνεχώς έρχονται στο φως με την αρχαιολογική έρευνα, ιδιαίτερα μετά το 1983. Η πόλη της Κοζάνης είναι, επίσης, ένας τόπος με πολύ πλούσια παραγωγή στον τομέα του πολιτισμού, στις τέχνες, τα γράμματα, με σημαντικό λαϊκό και λόγιο πολιτισμό. Αποκριά, Μωμόγεροι, Λαζαρίνες είναι έθιμα που χάνονται στο χρόνο, με τεράστιο λαογραφικό ενδιαφέρον. Διαθέτει, επιπροσθέτως, ένα από τα σπουδαιότερα Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής ιστορίας μουσείο (1969), με ιδιαίτερα πλούσια έκθεση.
Και φυσικά το μεγάλο μας στοίχημα: H νέα μας βιβλιοθήκη, που θα ανοίξει τις πύλες της μέσα στο 2017. Μια βιβλιοθήκη με πραγματικούς θησαυρούς, όπως η «Χάρτα του Ρήγα» (εκτύπωση 1796-97), ο Παγκόσμιος χάρτης του Άνθιμου Γαζή (1800) και η πρώτη ελληνική εφημερίδα των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου («Εφημερίς» 1790-1797)
Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η Κοζάνη ως τόπος Πύλη Πολιτισμού!
Τι διαφορετικό μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη η περιοχή;
Επίκεντρο της προσπάθειας μας είναι και η ανάδειξη των δυνατοτήτων του εναλλακτικού τουρισμού. Η καλλιέργεια του κρόκου Κοζάνης και των αρωματικών φυτών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών από την χώρα και το εξωτερικό (herbal tourism). Η περιοχή, επίσης, διαθέτει πολύ σημαντικούς προορισμούς θρησκευτικού τουρισμού, όπως είναι η Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου, στην πόλη της Κοζάνης ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου, που ιδρύθηκε το 1664 και αποτελεί διατηρητέο και αρχαιολογικό μνημείο με μεγάλη ιστορική αξία. Οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν τα ιδιαίτερα οικοσυστήματα της περιοχής (λίμνη Πολυφύτου), το «Γεωπάρκο Τηθύος» στην περιοχή του «Μπούρινου» στο Χρώμιο, τις ανεξάντλητες δυνατότητες ορειβασίας και ορεινής ποδηλασίας.
από Voria.gr