..........................................Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα * για τις δραστηριότητες των Μεγαλοπολιτών
Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, και Πέτρος Σ. Αϊβαλής, από την εφημ. "Αρκαδικό Βήμα" * επικοινωνία: kepeme@gmail.com
...................... ΜΕΣΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ // ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ 1988 * Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ... * ειδήσεις από τις τοπικές Κοινότητες της Μεγαλοπόλεως * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Καλοκαίρι 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια μας....

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας


~~~~~~~~~~~~~~

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ερώτηση Νότη Μαριά στην Κομισιόν για οικονομική στήριξη των πληγέντων και αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Μεγαλόπολη

Βρυξέλλες, 29/06/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση Νότη Μαριά στην Κομισιόν για οικονομική στήριξη των πληγέντων και αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Μεγαλόπολη


Γραπτή Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία ζητά να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι ζημιές από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Μεγαλόπολη.

Όπως επισημαίνει ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής «εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των πλημμυρών που έπληξαν την Αρκαδία στις 25/6/2016  προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στην Μεγαλόπολη που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το νερό έφθασε σε 7 ώρες τα 191 χιλιοστά και πλημμύρισαν σπίτια  ενώ κάποιες στέγες κατέρρευσαν. Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε 12 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους, από  σπίτια στην Μεγαλόπολη και στο χωριό Περιβόλια. Σε 75 σπίτια έγινε άντληση υδάτων ενώ οι κλήσεις στην Πυροσβεστική από την Μεγαλόπολη έφτασαν τις 200».
Ο Νότης Μαριάς  αναφέρεται επιπλέον στις ζημιές που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίες είναι ανυπολόγιστες «καθώς καταστράφηκαν πολλά στρέμματα καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ χάθηκαν και αρκετά πουλερικά» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για «πιθανή κατάρρευση στο λιγνιτωρυχείο της Θωκνίας που τροφοδοτεί το τοπικό εργοστάσιο της ΔΕΗ».
«Δεδομένου ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση των βασικών δημόσιων υποδομών και δεδομένου ότι στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., συμπεριλαμβάνονται ασφαλιστικές συμβάσεις και αμοιβαία κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις πρόκλησης δυσμενών κλιματικών φαινομένων», ο Νότης Μαριάς καλεί την Κομισιόν να εγκρίνει συγκεκριμένα μέτρα  «τόσο για την αποζημίωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των λοιπών κατοίκων της Αρκαδίας για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω των πλημμυρών όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών των δημοσίων υποδομών της περιοχής».
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Αποκατάσταση ζημιών δημοσίων υποδομών και αποζημίωση αγροτών, κτηνοτρόφων και κατοίκων της Αρκαδίας για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω πλημμυρών

«Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των πλημμυρών που έπληξαν την Αρκαδία στις 25/6/2016  προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στην Μεγαλόπολη που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το νερό έφθασε σε 7 ώρες τα 191 χιλιοστά και πλημμύρισαν σπίτια  ενώ κάποιες στέγες κατέρρευσαν. Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε 12 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους, από  σπίτια στην Μεγαλόπολη και στο χωριό Περιβόλια. Σε 75 σπίτια έγινε άντληση υδάτων ενώ οι κλήσεις στην Πυροσβεστική από την Μεγαλόπολη έφτασαν τις 200.
Μεγάλες ζημιές υπέστησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αρκαδίας καθώς καταστράφηκαν πολλά στρέμματα καλλιεργειών ενώ χάθηκαν και αρκετά πουλερικά.
Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος Μεγαλοπόλεως εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή κατάρρευση στο λιγνιτωρυχείο της Θωκνίας που τροφοδοτεί το τοπικό εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Δεδομένου ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση των βασικών δημόσιων υποδομών και δεδομένου ότι στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., συμπεριλαμβάνονται ασφαλιστικές συμβάσεις και αμοιβαία κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις πρόκλησης δυσμενών κλιματικών φαινομένων, ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια μέτρα προτίθεται να εγκρίνει τόσο για την αποζημίωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των λοιπών κατοίκων της Αρκαδίας για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω των πλημμυρών όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών των δημοσίων υποδομών της περιοχής;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου