..........................................Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα * για τις δραστηριότητες των Μεγαλοπολιτών
Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, και Πέτρος Σ. Αϊβαλής, από την εφημ. "Αρκαδικό Βήμα" * επικοινωνία: kepeme@gmail.com
...................... ΜΕΣΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ // ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ 1988 * Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ... * ειδήσεις από τις τοπικές Κοινότητες της Μεγαλοπόλεως * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Καλοκαίρι 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια μας....

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας


~~~~~~~~~~~~~~

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμετους φόβους μας

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Παρουσίαση του βιβλίου "ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ" εν Μεγαλοπόλει, του Ομ. Καθηγητή Φιλοσοφίας του ΑΠΘ Δ. Ζ. Ανδριόπουλου, από Βουτσαρά

   Παρουσίαση  βιβλίου   


"ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ"
Κερκιδάς, Φιλοποίμην, Πολύβιος, Δίαιος


«Αλήθεια, πόσοι εξ’ ημών των Μεγαλοπολιτών γνωρίζουμε κάτι για τον Μεγαλοπολίτη Ποιητή, Φιλόσοφο, Νομοθέτη, Στρατηγό Κερκιδά; Για τον Στρατηγό Δίκαιο, το κατά τον ποιητή Κώστα Καβάφη… “καύχημα του έθνους των Ελλήνων” του “μη φοβηθέντος… τους πανταχού νικήσαντας –Ρωμαίους”; Θέλω να πιστεύω ότι περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο για τον Ιστορικό Πολύβιο όσο και για τον Στρατηγό Φιλοποίμενα, τον “έσχατο των Ελλήνων”».
Με αυτά τα λόγια ο εκδότης των «Ν.τ.Μ.» και Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης» (ΣΦΑΘΜ), ξεκίνησε την παρουσίαση του βιβλίου ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εν Μεγαλοπόλει, του Ομ. Καθηγητή Φιλοσοφίας του ΑΠΘ Δ. Ζ. Ανδριόπουλου, από Βουτσαρά.
Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στους σκοπούς του Συλλόγου ΦΑΘΜ, τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα το Δ.Σ. και κυρίως για τον στόχο-όραμα, την ανασύσταση του «Φεστιβάλ Μεγαλοπόλεως», κάλεσε όλους να γίνουν μέλη του Συλλόγου και να συνδράμουν στην υλοποίηση των σκοπών του. 
Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διον. Παπαδόπουλος, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα σημαντική έκδοση, στην προσφορά του συγγραφέα Δημ. Ανδριόπουλου (δώρισε πάνω από 1.000 τόμους βιβλίων στη Βιβλιοθήκη Μεγαλόπολης και ο Δήμος τον ευχαρίστησε με επιστολή του), επεσήμανε δε ότι δεν προβλέπεται η διδασκαλία μαθημάτων τοπικής ιστορίας στα σχολεία, ένα ζήτημα που αναφέρει εδώ και χρόνια ο εκδότης των «Ν.τ.Μ.».Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια ο Γιάννης Δελλής, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπ. Πατρών, από τα Λαγκάδια (το βιβλίο είναι το Αντί-Δωρον του Δ. Ανδριόπουλου στη γενέτειρα, είπε χαρακτηριστικά), ο Κυριάκος Κατσιμάνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπ. Αθηνών, από το Παράλιο Άστρος και η Μαρία Μαντουβάλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπ. Αθηνών που πρότεινε να πραγματοποιηθεί ένα Διεθνές Συνέδριο για το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης. 
Ο Κων. Φίλανδρος παρουσίασε συνοπτικά την πορεία του Δ. Ανδριόπουλου, από το Ζαΐμη στο Γυμνάσιο Μεγαλόπολης ως μαθητής, ξανά στη Μεγαλόπολη ως εκπαιδευτικός (όπου ίδρυσε και διηύθυνε το περιοδικό «Πορεία») στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και στο ΑΠΘ ως Καθηγητής Φιλοσοφίας. Επίσης αναφέρθηκε και στην προσφορά του στην Αρκαδία. Πρότεινε δε, να δοθούν τα ονόματα του Κερκιδά και του Δίαιου σε δυο - ει δυνατόν - κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως έχει γίνει για τον Πολύβιο και τον Φιλοποίμενα.
Ο συγγραφέας Δ.Ζ. Ανδριόπουλος εκτός από τις ευχαριστίες, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο των «Ν.τ.Μ.», αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια επαρχιακή εφημερίδα που δε «χαϊδεύει αυτιά». Τέλος, απηύθυνε έκκληση, να βοηθήσουν όλοι να γίνει κάτι με το Αρχαίο Θέατρο. Δεν είναι αποδεκτό, το «μέγιστον της αρχαιότητος» θέατρο (κατά τον Παυσανία) να είναι κλειστό και να μη λειτουργεί.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος «Φίλοι του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης» και η εφημερίδα «Νέα της Μεγαλοπόλεως», χαιρετισμό έστειλαν οι βουλευτές Αρκαδίας Γ. Παπαηλιού και Κ. Βλάσης, η πολιτευτής Εύη Τατούλη και ο Καθηγητής Κλασσικής Φιλοσοφίας του Πανεπ. του Εδιμβούργου-Σκωτίας, Θεοδ. Σκαλτσάς, από Βρυσούλες.
________
*Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδ. Σιδέρης, Διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία: Επιλογή (Μεγαλόπολη), Γνώση (Τρίπολη), Παπαδήμα (Αθήνα).

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Ημερίδα στη Μεγαλόπολη για το μέλλον της Λιγνιτικής Παραγωγής

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης Ημερίδα με θέμα "Eνεργειακός Προγραμματισμός της ΔΕΗ- Επιπτώσεις στους εργαζομένους και τις κοινωνίες" με συνδιοργανωτές το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και το Δήμο Μεγαλόπολης. Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν, ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμαρχος Εορδαίας κ. Ζαμανίδης, ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βοσκόπουλος και ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Θεοδωρίδης. 
Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο εκδότης κ. Κων/νος Φίλανδρος, ενώ μετά τους βασικούς ομιλητές παρεμβάσεις έκαναν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, εκπρόσωποι εργαζομένων και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Ομιλητές – εισηγητές ήσαν η κα. Κουρίδου, Γενική Διευθύντρια Ορυχείων, η οποία ανέπτυξε το θέμα των επιπτώσεων της μείωσης της Λιγνιτικής παραγωγής στα Ενεργειακά κέντρα, ο κ. Μετικάνης, Δ/ντης Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Παραγωγής, οποίος αναφέρθηκε στη Λιγνιτική Ηλεκτροπαραγωγή στο νέο Ενεργειακό περιβάλλον, ο κ. Αδαμίδης, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και ο κ. Αναγνώστου, μέλος Δ/Σ ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ. 


Οι πολλές και διαφορετικές τοποθετήσεις και τα ερωτήματα που τέθησαν δημιούργησαν μια ξεκάθαρη εικόνα επί του σχεδιασμού και των πιθανών προοπτικών. Κύρια σημεία των γενικών συμπερασμάτων, με την μορφή αιτημάτων ή προτάσεων είναι:

1. Οι τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι και η επιχείρηση ΔΕΗ ΑΕ , όπως και η Πολιτεία πρέπει να χαράξουν κοινή πορεία στο θέμα του Ενεργειακού Σχεδιασμού της χώρας μας.

2. Η αποκατάσταση και επαναπόδοση των ανενεργών εδαφών των λιγνιτωρυχείων είναι βασική απαίτηση των Τοπικών Κοινωνιών για την Ανάπτυξη των Ενεργειακών Δήμων.

3. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον μακροχρόνιο σχεδιασμό και πάνω από το 35%.

4. Η άμεση καταβολή του ανταποδοτικού πόρου ΕΑΠ η οποία καθυστερεί από το 2013.

5. Αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των έμπειρων οκταμηνιτών με επαναπροσδιορισμό των ορίων ηλικίας πρόσληψης προς τα πάνω.

6. Ο σχεδιασμός προμηθειών της επιχείρησης σε απλά εφόδια, υλικά να έχει ως βασικό κριτήριο και τον στόχο στήριξης των τοπικών αγορών.

7. Η ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου Μεγαλόπολης στην διαβούλευση για την ΜΠΕ που είναι ήδη σε εξέλιξη.


Ένα γενικότερο συμπέρασμα και κοινή παραδοχή των περισσοτέρων παρισταμένων στην Ημερίδα ήταν ότι ο ρόλος της ξεκάθαρης και επίμονης θέσης των τοπικών κοινωνιών στα ζητήματα της ενεργειακή πολιτικής είναι καθοριστικός. Με αυτό ως δεδομένο γίνεται ακόμα επιτακτικότερη η ανάγκη το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων να ισχυροποιηθεί ουσιαστικά, τόσο σε θεσμικό όσο και πολιτικό επίπεδο.

Για το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Παναρκαδικός - Δόξα Μεγαλόπολης για το κύπελλο Γ Εθνικής


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
 Παναρκαδικός - Δόξα Μεγαλόπολης για το κύπελλο Γ Εθνικής 

Πριν τον αγώνα κυπέλλου του Παναρκαδικoύ με τη Δόξα Μεγαλόπολης για το κύπελλο Γ Εθνικής ο γενικός Αρχηγός της ομάδας της Τρίπολης, Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος, μας είπε δυο λόγια για το παιχνίδι.
δείτε το (video) εδώ...


___________

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεγαλόπολης για το βιβλίο ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ του Δ.Ζ. Ανδριόπουλου, Ομ. Καθηγητή Φιλοσοφίας ΑΠΘ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Εκδήλωση για το βιβλίο ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ του Δ.Ζ. Ανδριόπουλου, Ομ. Καθηγητή Φιλοσοφίας ΑΠΘ Ο Σύλλογος «Φίλοι του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης» και η εφημερίδα «ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ», σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Δ.Ζ. Ανδριόπουλου: ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Κερκιδάς, Φιλοποίμην, Πολύβιος, Δίαιος το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, ώρα 7.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεγαλόπολης (ΠΟΛΥΒΙΟΣ) 
Την έκδοση θα χαιρετήσει ο Διονύσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Μεγαλόπολης 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο Γιάννης Δελλής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών, ο Κυριάκος Κατσιμάνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών και η Μαρία Μαντουβάλου, Καθηγήτρια Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Επιλογίζει ο συγγραφέας Δημήτρης Ανδριόπουλος. Συντονίζει ο εκδότης των «Ν.τ.Μ.» Κώστας Φίλανδρος, Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης» 

Πληροφορίες, τηλ: 210-93.11.183, 6944-454439, 6974-477356, 6947-814016
 E-mail: sfath.megalopolis@gmail.com, neamegalop@yahoo.gr


Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Οπλαρχηγός Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς - Δεν έχει μνήμα, ούτε κανείς αναζήτησε τα οστά του

Ο ηρωικός Νικηταράς


Εδώ στην πέτρ’ ασάλευτος ο στρατηγός Νικήτας,
Ο τουρκοφάγος αθλητής, του γένους νέος Ακρίτας.
Πάντ’ ανθισμένη ας την κρατά τη δάφνη των Ελλήνων
Και στων πολέμων την ιερή φωτιά και στων κινδύνων
                                                    Κωστής Παλαμάς


Ο Νικηταράς ήταν ο πιο ακαταπόνητος οπλαρχηγός του 1821. Παρών σε όλα σχεδόν τα πεδία των μαχών της Επανάστασης έλαβε το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος». Δεν δέχθηκε καμία αμοιβή για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα. Τελικά πέθανε τυφλός και πάμπτωχος ακολουθώντας τη σκληρή μοίρα των περισσότερων αγωνιστών εκείνης της περιόδου.

Τον Δεκέμβριο του 1839 το οθωνικό κράτος φυλάκισε τον Νικηταρά με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του θρόνου. Οι άθλιες συνθήκες κράτησης προκάλεσαν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του. Η υπερβολική υγρασία στο κελί, η απαγόρευση κάθε επικοινωνίας, οι καθημερινοί ξυλοδαρμοί από τους δεσμοφύλακες και η πεισματώδης άρνηση του Βαυαρού γιατρού να δώσει άδεια μεταφοράς του σε νοσοκομείο, «κατάφεραν» να τον κλονίσουν όσο καμιά μάχη εναντίον των Τούρκων.
Η δίκη του έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 1840. Το δικαστήριο τον αθώωσε, αλλά ο Οθωνας διέταξε τον εγκλεισμό του στις φυλακές της Αίγινας. Τελικά έπειτα από 14 μήνες του απένειμε χάρη.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 1841 ο Νικηταράς επέστρεψε στο φτωχικό του σπίτι στον Πειραιά. Ωστόσο, το δράμα του δεν είχε κορυφωθεί ακόμα. Η επιστροφή του προκάλεσε τέτοια συναισθηματική φόρτιση στη μικρότερή του κόρη, ώστε αυτή έχασε τα λογικά της. Η νέα δυστυχία του έδωσε τη «χαριστική βολή». Η κακή του ψυχολογική κατάσταση επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την υγεία του. Σιγά-σιγά άρχισε να χάνει την όρασή του και λίγο πριν πεθάνει τυφλώθηκε τελείως. Τα ξημερώματα της 25ης Σεπτεμβρίου 1849 ο «Τουρκοφάγος» απεβίωσε.
Αρχικά ετάφη δίπλα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ωστόσο, φαίνεται πως ο θάνατος της γυναίκας και των παιδιών του και η έλλειψη στενών συγγενών και άμεσων απογόνων στάθηκε αφορμή να μην ενδιαφερθεί κανένας και έκτοτε αγνοείται ο τάφος.
Τη στιγμή που χώρες με σαφώς μικρότερη στρατιωτική ιστορία απ’ αυτή της Ελλάδας «χτενίζουν» τα πέρατα της οικουμένης για να ανακαλύψουν οστά στρατιωτών τους, να τα επαναφέρουν στην πατρίδα και να τα ενταφιάσουν με τις πρέπουσες τιμές, η χώρα μας αγνοεί την τύχη των οστών των πολεμιστών εκείνων που χάρη στην προσωπική τους θυσία της επέτρεψαν να συνεχίσει την ιστορική της πορεία. 
Νίκος Γιαννόπουλος
 ιστορικός.
Το μνημείο του μεγάλου οπλαρχηγού Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταρά) στο Ναύπλιο βρίσκεται στο νότιο άκρο της πλατείας Δικαστηρίου.

~~~~~~~~~~~~~~~~

Το έργο: Δημιουργία του γλύπτη Αντωνίου Σώχου, ανηψιού του Λάζαρου Σώχου. Ανεγέρθηκε το 1926 από την Ασπασία Ποταμιάνου και έχει τη μορφή αναθηματικής στήλης. Στη βάση της στήλης εικονίζεται ανάγλυφη σκηνή μάχης με τον Νικηταρά να φονεύει με μαχαίρι έφιππο Τούρκο πολεμιστή. Η σκηνή μάλλον αντλεί έμπνευση από αντίστοιχη σκηνή τοιχογραφίας του Πέτερ φον Ες με θέμα τη μάχη των Δερβενακίων. 

Στην πίσω όψη του μνημείου είναι χαραγμένοι στίχοι του Κωστή Παλαμά αφιερωμένοι στο Νικηταρά:
Εδώ στην πέτρ’ ασάλευτος ο στρατηγός Νικήτας,
Ο τουρκοφάγος αθλητής, του γένους νέος Ακρίτας.
Πάντ’ ανθισμένη ας την κρατά τη δάφνη των Ελλήνων
Και στων πολέμων την ιερή φωτιά και στων κινδύνων.

______________

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Εύη Τατούλη: Δεν θα επιτρέψουμε στον Τσιρώνη να κάνει χαβούζα την Μεγαλόπολη

  ΕΙΔΗΣΕΙΣ // ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 

Είκοσι μήνες από την τοποθέτηση του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και μετά από μια πορεία αντιφατικών αποφάσεων, τακτικισμών και πολιτικού στρουθοκαμηλισμού ο κ. Τσιρώνης εξυφαίνεται για ακόμα μια φορά επικίνδυνα σχέδια για την Αρκαδία και την Πελοπόννησο.


Οι δηλώσεις του της 8ης Σεπτεμβρίου, υπό την πίεση των προστίμων που πρόκειται να επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην χώρα, εξαιτίας και της προσωπικής αδυναμίας του να εξασφαλιστεί έως σήμερα καθολική, βιώσιμη και κοινωνικά αποδεκτή λύση για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων, φανερώνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Φανερώνουν δηλαδή την πολιτική εμμονή του να μετακυλήσει και στους πολίτες της Μεγαλόπολης τις συνέπειες της προσωπικής του ανικανότητας να λύσει το πρόβλημα για τη χώρα.
Τόσο μέσα από το περιεχόμενο της ΣΜΠΕ για τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, όσο και από τις δηλώσεις του και την κοινοποίηση των περιοχών που δυνητικά θα γίνουν υποδοχείς τέτοιων αποβλήτων, ο κος Τσιρώνης έχει ένα και μοναδικό σκοπό, να προβεί σε ένα πολιτικό αντιπερισπασμό για να κρύψει την ανικανότητα του να φέρει εις πέρας το λειτούργημα το οποίο υπηρετεί ως υπουργός και όχι ως ακτιβιστής. Να κρύψει δηλαδή την προσωπική του αποτυχία που μεταφράζεται σε δεκάδες εκατομμύρια προστίμων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και την τσέπη του κάθε Έλληνα.
Σε μια περιοχή σαν την Μεγαλόπολη που είναι επιβαρυμένη για δεκαετίες τόσο περιβαλλοντικά όσο και υγειονομικά, η προχειρότητα του κατεπείγοντος με την οποία η ηγεσία του ΠΕΚΑ επιλέγει να λάβει αποφάσεις φανερώνει την αδιαφορία της για τις ανυπολόγιστες συνέπειες που μπορεί αυτές να έχουν για το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Μοναδικός σκοπός του κου Τσιρώνη είναι η κοινωνική εξέγερσή στις περιοχές που έχει ανακοινώσει για να κρύψει το προσωπικό του έλλειμμα. Στην Αρκαδία λοιπόν λέμε όχι στις μεθοδεύσεις και θεωρούμε Casus Belli οποιαδήποτε απόφαση επιδιώκεται να επιβληθεί με αυτούς τους όρους.
Τον κύριο Τσιρώνη τον ενδιαφέρει μόνο η πολιτική του επιβίωση, δεν τον ενδιαφέρει ο τόπος κανενός, ούτε φυσικά και η Μεγαλόπολη. Είναι απολύτως ανίκανος να λάβει οποιαδήποτε ουσιαστική απόφαση. Έχει έρθει επιτέλους η ώρα να λάβουν οι αρμόδιοι εκλεγμένοι εκπρόσωποί σε κάθε τόπο τις αποφάσεις για αυτά τα θέματα. 
Η Μεγαλόπολη είναι λιγνιτικό κέντρο και για πολλές δεκαετίες έχει δομήσει την οικονομία της και την κοινωνική της εξέλιξη σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι δυνατό ο ακτιβιστής οικολόγος υπουργός που θέλει να εισάγει λιγνίτη από τα Σκόπια να καταστρέψει την οικονομία της Μεγαλόπολης με μια τέτοια απόφαση. Αλίμονο λοιπόν αν ο κος Τσιρώνης προβεί σε οποιαδήποτε απόφαση που θα μετατρέψει την Μεγαλόπολη σε χαβούζα και τον ενημερώνω ότι θα βρει απέναντί του όλους τους πολίτες.


________________