..........................................Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα * για τις δραστηριότητες των Μεγαλοπολιτών
Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, και Πέτρος Σ. Αϊβαλής, από την εφημ. "Αρκαδικό Βήμα" * επικοινωνία: kepeme@gmail.com
...................... ΜΕΣΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ // ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ 1988 * Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ... * ειδήσεις από τις τοπικές Κοινότητες της Μεγαλοπόλεως * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Καλοκαίρι 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια μας....

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας


~~~~~~~~~~~~~~

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμετους φόβους μας

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Υπάρχει ζωή μετά το λιγνίτη; ή Δικαίωμα σε ένα διαφορετικό μέλλον;

  ΕΠΙΚΑΙΡΑ  ΘΕΜΑΤΑ  


            Αγαπητοί φίλοι,
Είναι εύκολο να κατηγορήσει κανείς τα αρνητικά του λιγνίτη: το τεράστιο κόστος που έχει για το περιβάλλον και την υγεία μας. Οι περισσότεροι συμφωνούμε πως πρέπει να μειώσουμε τη χρήση του. Πώς όμως θα ένιωθα αν ζούσα στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο λιγνίτης δίνει δουλειές;
Δεν είναι βέβαια μυστικό ότι όσες δίνει, ίσως άλλες τόσες και παραπάνω παίρνει, αφού ο μαρασμός των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων έχει οδηγήσει το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή στο 28%, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Μήπως όμως η μείωση στη χρήση του λιγνίτη τώρα, θα έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα;
Στη νέα μελέτη που μόλις ολοκληρώσαμε ρίξαμε φως στο μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, ανακαλύπτοντας δυο νέα στοιχεία:
Για τη Δυτική Μακεδονία, ο γνωστός δρόμος είναι και ο πιο επικίνδυνος.
Με το υπάρχον πλάνο απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, η περιοχή μες στα επόμενα 15 χρόνια, θα χάσει πάνω από 6128 θέσεις εργασίας και €1,14 δις σε τοπικό εισόδημα. Ακόμα κι αν κατασκευαστούν οι 2 νέες λιγνιτικές μονάδες που σχεδιάζει η ΔΕΗ, θα καλυφθεί μόλις το 30% της απώλειας.
Βλέποντας αυτό το αδιέξοδο, θέσαμε το καίριο δεύτερο ερώτημα: θα μπορούσε η Δυτική Μακεδονία να απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη; Ή θα πρέπει να συμφωνήσουμε με τη (σιωπηλή) παραδοχή του κράτους και της ΔΕΗ ότι η μοίρα της περιοχής θα καθορίζεται για πάντα από αυτόν; Εξετάζοντας κοστολογημένα σενάρια επενδύσεων και ανάπτυξης για διαφορετικούς οικονομικούς τομείς της Δυτικής Μακεδονίας, ανακαλύψαμε ότι:
Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια.
Επενδύοντας σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας, η κροκοπαραγωγή, η δασοπονία, η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, ο οικοτουρισμός, και άλλους, η περιοχή μπορεί να αφήσει πίσω της την εποχή του λιγνίτη, καλύπτοντας την απώλεια σε θέσεις εργασίας και τοπικό εισόδημα. Μάλιστα, στο σενάριο ισχυρής ανάπτυξης που εξετάσαμε, η περιοχή μπορεί να κερδίσει 11.600 θέσεις εργασίας και €2,5 δις στα επόμενα 15 χρόνια με επενδύσεις €2,35 δις (όσο δηλαδή θα κοστίσουν οι 2 νέες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ).

Δικαίωμα σε ένα διαφορετικό μέλλον;

Με δεδομένα αυτά τα νέα στοιχεία, θα στηρίξουμε το δικαίωμα της Δυτικής Μακεδονίας να χτίσει ένα διαφορετικό μέλλον ή θα επιμείνουμε στην αδιέξοδη «μονοκαλλιέργεια» του λιγνίτη; Ως τώρα δυστυχώς, κυβέρνηση και ΔΕΗ δεν φαίνεται να ακούνε καθώς οι προσπάθειές τους επικεντρώνονται στο να «γυρίσουν πίσω τον χρόνο» (σας γράφω λεπτομέρειες παρακάτω).
Όμως, αισθάνομαι πως το σημαντικότερο, σήμερα, είναι ότι έχει ανοίξει ένας γενναίος τοπικός διάλογος για το θέμα, για ένα θέμα σχεδόν ‘τρομακτικό’ για την περιοχή, καθώς αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ρήξη με το παρελθόν. Χαίρομαι επίσης που αρκετά τοπικά και εθνικά ΜΜΕ έδειξαν ενδιαφέρον και στη δική μας οπτική.
Εδώ μπορείτε να δείτε τη συζήτησή μας στο kozani.tv και στο Εconews.

Εσείς πιστεύετε πως η Δυτική Μακεδονία πρέπει και μπορεί να αλλάξει μονοπάτι; Θα λάβω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις σας στο nick.mantzaris@wwf.gr.

Με εκτίμηση,
Νίκος Μάντζαρης,
 υπεύθυνος τομέα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής WWF Ελλάς


ΥΓ: Περισσότερα για το οικονομικό αδιέξοδο του λιγνίτη:

~~~~~~~~~~~~~~~

Οι νέες σχεδιαζόμενες λιγνιτικές μονάδες δεν βγαίνουν οικονομικά (επιβεβαιώνοντας τις μελέτες μας) λόγω του κόστους των δικαιωμάτων ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα «δικαιώματα εκπομπών ρύπων» είναι ένα «πρόστιμο» που επιβάλλεται σε όλες τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν, ώστε η τιμή της ενέργειας να περιλαμβάνει και το κόστος για το περιβάλλον. Τι προτείνει τώρα η ΔΕΗ, η κυβέρνηση αλλά και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί για να ξεπεράσουμε αυτό το «εμπόδιο»; Η Ελλάδα να απαλλαγεί από το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων! Με ποια λογική; Λόγω του πολύ χαμηλού εθνικού εισοδήματός μας. Με άλλα λόγια: «επειδή είμαστε φτωχοί, αφήστε μας να συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε ελεύθερα, να καταστρέφουμε το περιβάλλον και την υγεία μας, και να διαιωνίζουμε τον μονόδρομο του λιγνίτη». Όλα αυτά φαντάζουν ακόμα πιο παράλογα, αν σκεφτεί κανείς ότι δωρεάν δικαιώματα εκπομπών για τη ΔΕΗ σημαίνει λιγότερα δημόσια έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση στη «μετά τον λιγνίτη» περίοδο, όπως προτείνουμε και στη μελέτη μας. Κι όχι μόνο αυτό. Αν λάβει κανείς υπόψη τα στοιχεία που έχουμε φέρει στο φως τα δυο τελευταία χρόνια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να καλύψουν τις ίδιες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια με τη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V», και μάλιστα με χαμηλότερο σταθμισμένο κόστος ενέργειας.

Nikos Mantzaris, WWF Greece nick.mantzaris@wwf.gr μέσω amazonses.com 

Από την πρώτη βραδιά του Φαλαισιωτικου πανηγυριού!!

Στιγμιότυπα από την πρώτη βραδιά του Φαλαισιωτικου πανηγυριού!! 
Συνεχίζουμε και σήμερα!!

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016

Ελάχιστα τα πανηγύρια στην Μεγαλόπολη λόγω καταγγελιών...

Αύγουστος στην Μεγαλόπολη
Στην περιοχή της Μεγαλόπολης έχουν προγραμματιστεί για τον μήνα Αύγουστο (σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε μέχρι σήμερα) να γίνουν τα παρακάτω πανηγύρια :
Κυριακή 14 Αυγούστου
ΧΩΡΕΜΗ 2016 – Παραδοσιακό Πανηγύρι.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρεμαίων σας καλεί στο καθιερωμένο γλέντι του στην πλατεία του χωριού, με την ορχήστρα που αποτελείατι από τον Τάκη Μπαλάση , τον Δημήτρη Παπαγεωργίου και τα Παιδιά της Μεγαλόπολης. Είσοδος και χορός ελεύθερα.

Δευτέρα 15 Αυγούστου
Ίσαρη Μεγαλόπολης
Το καθιερωμένο πανηγύρι των Ισαραίων

ΧΡΑΝΟΙ – Το πανηγύρι της Παναγίας
Ο πολιτιστικός Σύλλογος Χραναίων σας καλεί στην εκδήλωσή του στις 15 Αυγούστου το βράδυ στους Χράνους για χορό φαγητό και διασκέδαση με την Ορχήστρα του Γιάννη Λάγιου.Είσοδος και χορός ελεύθερα.

14 & 15 Αυγούστου
Διήμερο Πανηγύρι στο Τουρκολέκα
Στις 14 και 15 Αυγούστου, θα γίνει διήμερο πανηγύρι στο χωριό Τουρκολέκα Μεγαλόπολης. Με τους: Πάνο Κολοβό, Νατάσα Γκολφίνου, στο τραγούδι και τον Πάνο Ηλιόπουλο, στο κλαρίνο. Στο μπουζούκι και στην κιθάρα ο Δημήτρης Δούρος και στο αρμόνιο ο Παναγιώτης Σούρσος.

Τρίτη 16 Αυγούστου
Γέφυρα – Πανηγύρι με τον Μπάμπη Τσέρτο
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας διοργανώνει το πανηγύρι του με τον Μπάμπη Τσέρτο και το συγκρότημα της Ωδικής Βοήθειας.

Παρασκευή 19 Αυγούστου
Ανεμοδουρεϊκο γλέντι
Μετά από 5 χρόνια το νέο Δ.Σ. του συλλόγου μας προσπαθεί και πάλι να αναβιώσει το Ανεμοδουρεϊκο γλέντι.
Γι αυτόν τον λόγο η στήριξη όλων σας είναι σημαντική για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον τόπο και τις παραδόσεις μας ζωντανά!
Σας περιμένουμε λοιπόν όλους και όλες στις 19 Αυγούστου στο Ανεμοδούρι.

Σάββατο 20 Αυγούστου
‘Ευρώτεια’ στο Σκορτσινού
Η συνταγή γνωστή..φαγητό,ποτό,ζωντανή μουσική με πολύ κέφι κ χορό! Σας περιμένουμε όλους σας σε μια τέλεια βραδιά για τα 22α ΕΥΡΩΤΕΙΑ, με ζεστή γουρνοπούλα και σουβλάκια,παγωμένες μπύρες και αναψυκτικά,ζωντανή μουσική.
Τζενη Κατσιγιάννη,Γιάννης Νταβέλης,Ανδρέας Κωνσταντινοπουλος,Σωτηρης Πιπέρης(λαϊκό),στο τραγούδι και Σωτήρης Κόκκορης στο κλαρίνο!
Είσοδος σε όλους δωρεάν!!

22 & 23 Αυγούστου
Φαλαισιώτικο Πανηγύρι στο χωριό Φαλαίσια (Μπούρα) Αρκαδίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Φαλαισιωτών

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Όπως βλέπουμε υπάρχουν αυτή την στιγμή ελάχιστα πανηγύρια στην περιοχή μας σε σχέση με προηγούμενες χρονιές , αφού ειδικά φέτος οι Σύλλογοι των χωριών που παλεύουν να κρατήσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις , βρέθηκαν στο στόχαστρο πολύ αυστηρών ελέγχων για θέματα εφορίας, ΙΚΑ, υγειονομικού και ΑΕΠΙ. Το να μπορέσουν οι μικροί σύλλογοι της περιοχής  μας να τακτοποιήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες απαιτεί πολλά έξοδα και πάρα πολύ τρέξιμο με την γραφειοκρατεία.
Ποιος κάνει τις καταγγελίες η ποιοι είναι πίσω από όλα αυτά δεν μπορεί να το πει με σιγουριά κανείς. Μιλήσαμε με εκπροσώπους Συλλόγων από κάποια από τα παραπάνω πανηγύρια και μας δήλωσαν ότι έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ΑΕΠΙ,ΙΚΑ,ΕΦΟΡΙΑ κ.τλ. αλλά υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση οικονομική και θα κάνουν φέτος τις εκδηλώσεις τους γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα υπάρχει κανένα κέρδος.