..........................................Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα * για τις δραστηριότητες των Μεγαλοπολιτών
Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, και Πέτρος Σ. Αϊβαλής, από την εφημ. "Αρκαδικό Βήμα" * επικοινωνία: kepeme@gmail.com
...................... ΜΕΣΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ // ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ 1988 * Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Videos - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός ... * ειδήσεις από τις τοπικές Κοινότητες της Μεγαλοπόλεως * περιήγησης, οικοτουρισμός, πολιτισμός * Καλοκαίρι 2018 περιδιάβαση στα όμορφα χωριουδάκια μας....

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας


~~~~~~~~~~~~~~

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμετους φόβους μας

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και σε κάθε περίπτωση πρώτο θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου να είναι: «Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την κακοκαιρία το Σάββατο 25 – 06 – 2016, σχέδιο υλοποίησης βασικών αντιπλημμυρικών έργων».

Προς
Τον Πρόεδρο
Του Περιφερειακού Συμβουλίου
 Πελοποννήσου
 κ. Σκούρο Χαράλαμπο

Τρίπολη 27-06-2016

Κύριε Πρόεδρε
         Το περασμένο Σάββατο στις περιοχές Μαντινείας και Μεγαλόπολης έγιναν εκτεταμένες ζημιές από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή.
         Καλλιέργειες καταστράφηκαν, ισόγεια και υπόγεια κατοικιών, καταστημάτων και αποθηκών πλημμύρισαν, αυτοκίνητα πλημμύρισαν, έπαθαν ζημιές βασικές υποδομές (δρόμοι, γεφύρια, κλπ). Μόνο το γεγονός ότι διακόπηκε η κυκλοφορία στο βασικό εθνικό δίκτυο (νέα εθνική οδός Τρίπολη – Καλαμάτα, παλαιά εθνική οδός Τρίπολης – Άργους, εθνική οδός Τρίπολη - Άστρους) αρκεί για να καταδείξει το μέγεθος των καταστροφών.
         Ως εκ τούτου ζητάμε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και σε κάθε περίπτωση πρώτο θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου να είναι: «Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την κακοκαιρία το Σάββατο 25 – 06 – 2016, σχέδιο υλοποίησης βασικών αντιπλημμυρικών έργων».
                                                                            Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
                                                                            Της Λαϊκής Συσπείρωσης
                                                                                                                                                                                
                                                                            Γόντικας Νίκος
                                                                            Γούργαρης Ευάγγελος

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Αιτήσεις για καταγραφή ζημιών από την θεομηνία της 25ης Ιουνίου 2016

26Ιουν
2016

Ανακοινώνεται ότι από σήμερα Κυριακή το απόγευμα (ώρες 6-9 μ.μ.) και για τις επόμενες ημέρες στο ισόγειο του Δημαρχείου θα γίνονται δεκτές αιτήσεις δημοτών που θέλουν η Επιτροπή Καταγραφής Ζημιών να καταγράψει τις ζημιές.

Η αίτηση είναι έτοιμη στο ισόγειο του Δημαρχείου και αφορά στις ζημιές νοικοκυριού (οικοσκευές κλπ), αγροτικών / κτηνοτροφικών / επαγγελματικών εγκαταστάσεων και καταστημάτων.

Εκ του Δήμου

____________

Σε έκτακτη ανάγκη για την κακοκαιρία - ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σάββατο, 25 Ιούνιος 2016 

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείθηκε στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης με την παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα, του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου Χαράλαμπου Χιώνη και του Δημάρχου Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλου καθώς και λοιπών υπηρεσιακών παραγόντων.
 Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλου στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 μεταξύ άλλων θα συζητηθεί να κηρυχθεί τμήμα του Λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 
Ο κ.Παπαδόπουλος μας ανέφερε πως υπάρχει πρόβλημα μεγάλο στο ορυχείο της Θωκνίας, μιας και το νερό έχει υπερπηδήσει τη Γέφυρα της Μπαρμπουτσάνας. Όσον αφορά τη γενικότερη κατάσταση της πόλης, αυτή τη στιγμή εργάζονται 40 αντλητικά μηχανήματα της Πυροσβεστικής και έχουν έρθει δυνάμεις από όλη την Πελοπόννησο και αναμένουν άλλα 10-15 μηχανήματα. 
Η Πυροσβεστική έλαβε αιτήματα για άντληση υδάτων από 120-140 σπίτια και έχει κάνει απάντληση σε 50-70 σπίτια και το έργο συνεχίζεται. Στην περιοχή βρίσκονται 70 πυροσβέστες.

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

Ανασκαφές για να αποκαλυφθούν τα μυστικά του Ιερού του Διός στη Μεγαλόπολη


Συνεργασία θα υπάρξει  της ΛΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με έδρα την Τρίπολη  με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών για τη συστηματική ανασκαφή στο Ιερό του Διός στο Λύκαιο Όρος Δήμου Μεγαλόπολης.
Κατά τον Παυσανία, αριστερά από το ιερό της Δέσποινας είναι το Λύκαιο Όρος με το ιερό του Δία. Οι Αρκάδες το Λύκαιο Όρος αποκαλούσαν και Όλυμπο ή Ιερά Κορυφή. Κάποια περιοχή του ονομαζόταν Κρητέα και βρισκόταν στα αριστερά του άλσους του Παρράσιου Απόλλωνος. Οι Αρκάδες ισχυρίζονταν ότι αυτή είναι η Κρήτη, όπου ανατράφηκε ο Δίας και όχι η νήσος Κρήτη, την ανατροφή του δε είχαν αναλάβει οι Νύμφες Θεισόα, Νέδα και Αγνώ, από τις οποίες πήραν τα ονόματά τους η ομώνυμη κώμη Θεισόα, σήμερα στο Νομό Ηλείας, ο ποταμός Νέδας και η πηγή Αγνώ, που βρισκόταν επάνω στο Λύκαιο όρος και είχε την ίδια ποσότητα νερού χειμώνα και καλοκαίρι. 
Ο Παυσανίας αρχικά αναφέρει το ιερό του Πανός μέσα σε άλσος και δύο σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις δίπλα του, τον ιππόδρομο και το στάδιο, όπου γίνονταν παλαιότερα οι αγώνες των Λυκαίων. Στην ψηλότερη κορυφή του Όρους υπήρχε το τέμενος του Λύκαιου Δία, στο οποίο δεν επιτρεπόταν να μπει κανείς. Ήταν δηλαδή άβατος χώρος. Εκεί, σύμφωνα με τον Παυσανία, συνέβαιναν θαυμαστά πράγματα. Αν κάποιος παρέβαινε τον κανονισμό, τότε δεν ζούσε περισσότερο από μια χρονιά, ενώ οποιαδήποτε ύπαρξη, ανθρώπινη ή ζωική, έμπαινε μέσα στο τέμενος, το σώμα της δεν μπορούσε να ρίξει σκιά. 
Μέσα στο τέμενος και στην κορυφή του βουνού υπήρχε ο βωμός του Λύκαιου Δία, που ήταν φτιαγμένος από σωρό χώματος. Από την κορυφή αυτή μπορούσε κανείς να δει το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου. Μπροστά από το βωμό, στα ανατολικά του, υψώνονταν δύο κίονες, πάνω στους οποίους υπήρχαν παλαιότερα δύο επίχρυσοι αετοί, τα σύμβολα δηλαδή του Δία. Στο βωμό αυτό γίνονταν μυστικές θυσίες για το Λύκαιο Δία. 
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς ενέκρινε τη χορήγηση άδειας στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών για τη συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας στο Λύκαιο Όρος σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, στο πλαίσιο νέου πενταετούς προγράμματος (2016-2020).
Το Υπουργείο χορήγησε την άδεια προκειμένου να γίνει ανασκαφική, γεωφυσική και επιφανειακή έρευνα, καθώς και συντήρηση και αποκατάσταση των ιστάμενων μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο.
Η άδεια χορηγείται με τους εξής όρους:
1. Η έρευνα να βασίζεται στην αρχή της απόλυτης ισοτιμίας μεταξύ των φορέων της, δηλαδή την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, σε επιστημονικό επίπεδο.
2. Τη διεύθυνση της έρευνας να έχει η Δρ. Αννα Βασιλική Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αρκαδίας, ενώ επικεφαλής από αμερικανικής πλευράς να είναι οι Δρ. David Gilman Romano και Δρ. Mary Voyatzis.
3. Πριν την έναρξη της έρευνας, να υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας , στο οποίο να προσδιορίζονται οι ανασκαφικοί τομείς του κάθε φορέα, καθώς και επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη διενέργεια της έρευνας, όπως το θέμα των δημοσιεύσεων, των οικονομικών υποχρεώσεων κ.ά.
4. Η έρευνα να διενεργηθεί με τα μέλη των ερευνητικών ομάδων, τα ονόματα των οποίων έχουν κατατεθεί στα σχετικά έγγραφα της ΑΣΚΣ και της ΕΦΑ Αρκαδίας, ενώ να υποβληθεί εγκαίρως από την ΑΣΚΣ και ο τελικός κατάλογος των συμμετεχόντων -στις εργασίες του 2016- φοιτητών. Σε περίπτωση συμμετοχής ή απλής επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο ή στους χώρους μελέτης του υλικού ατόμων εκτός του κατατεθέντος καταλόγου, να υπάρξει οπωσδήποτε προηγούμενη ενημέρωση και έγκριση της Εφορείας.
5. Οι εργασίες που προβλέπονται κατά την διάρκεια του νέου πενταετούς προγράμματος είναι κατά προτεραιότητα η συντήρηση και αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών υπολειμμάτων στον αρχαιολογικό χώρο και ανασκαφική και επιφανειακή έρευνα. Η σειρά των ανωτέρω εργασιών κατ' έτος, να καθορίζεται από την ΕΦΑ Αρκαδίας, καθώς διενεργούνται παράλληλα κατασκευαστικά προγράμματα οδικού δικτύου από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας στην προς έρευνα περιοχή. Δεδομένων των ως άνω τεχνικών εργασιών, να διερευνηθεί ανασκαφικά
κατά προτεραιότητα το διοικητικό κτίριο και το Ν/ΝΔ τμήμα του ιερού με τον κυκλικό σχηματισμό, ώστε να διαπιστωθεί η τυχόν ύπαρξη αρχαιοτήτων σε επαφή ή κάτω από το επίπεδο του παρακείμενου χωματόδρομου, ενώ οι λοιπές εγκεκριμένες εργασίες του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος να λαμβάνουν χώρα αναλόγως των περιστάσεων και των αναγκών που θα προκύψουν.
6. Οποιαδήποτε σωστικού χαρακτήρα ανασκαφή, ως αποτέλεσμα παράνομης δραστηριότητας ή τυχαίας αποκάλυψης προκύπτει στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκαίου Ορους, να διεξάγεται από την ΕΦΑ Αρκαδίας.
7. Τα ευρήματα των ανασκαφών να αποθηκεύονται προσωρινά στο Πνευματικό Κέντρο των ΄Ανω Καρυών και μετά το πέρας της ανασκαφής, στην αποθήκη της ΑΣΚΣ στην Τρίπολη.
8. Μετά το πέρας των εργασιών του κάθε έτους, να κατατίθεται στο αρχείο της ΕΦΑ Αρκαδίας, πλήρης σειρά σχεδίων, φωτογραφιών της ανασκαφής και των ευρημάτων, καθώς και κατάλογος των κινητών ευρημάτων που θα καταγραφούν και θα μελετηθούν. Ομοίως, να κατατίθεται στη ΔΙΠΚΑ και τη ΔΒΜΑ αναλυτική έκθεση με εποπτικό υλικό (σχέδια και φωτογραφίες) των αποτελεσμάτων της κάθε ερευνητικής περιόδου.
9. Όσον αφορά στην καταγραφή των κινητών ευρημάτων από την αμερικανική
αποστολή, αυτή να γίνεται σε συνεννόηση με την ΕΦΑ Αρκαδίας και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπου θα προσδιορίζονται η χρονική περίοδος της καταγραφής και η ομάδα των ερευνητών. Η ως άνω εργασία να περιλαμβάνει και τα ευρήματα που τυχόν δεν έχουν καταγραφεί από το προηγούμενο ερευνητικό πρόγραμμα και να περιλαμβάνει την καταχώρησή τους στα επίσημα σταχωμένα ευρετήρια της Εφορείας.

_____________

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΡΥΧΕΙΩΝ - ΣΤΑΘΜΩΝ (Σ.Ο.Σ) Δ.Ε.Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΡΥΧΕΙΩΝ - ΣΤΑΘΜΩΝ (Σ.Ο.Σ) Δ.Ε.Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ - ΒΟΗΘΩΝ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
15-6-2016

ΟΧΙ σε περικοπές εργαζομένων - Αξιοποίηση όλου του προσωπικού  - Μείωση εργολαβιών - Άμεση κάλυψη κενών θέσεων εργασίας - Διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων


Συνάδελφοι - ισσες

Οι επιπτώσεις από τη δεκαπενταετή εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λεγόμενης απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκτόξευσαν το κόστος ηλεκτροδότησης, προκάλεσαν διαδοχικά πλήγματα στη ΔΕΗ, με συνέπεια να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, την ώρα που οι ιδιώτες παραγωγοί και μεταπράτες πλουτίζουν αξιοποιώντας το σαθρό νομοθετικό πλαίσιο και τις προκλητικές επιδοτήσεις.
Σήμερα με τα «προαπαιτούμενα» των δανειστών με το 3ο μνημόνιο επιδιώκεται μεγαλύτερη απορρύθμιση της αγοράς, περεταίρω ιδιωτικοποίηση και εφαρμογή ακόμα πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών με μια σειρά μέτρων που σηματοδοτούν το τελικό στάδιο εκποίησης του Ομίλου ΔΕΗ (πώληση ΑΔΜΗΕ, του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, πώληση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ κάτω του κόστους μέσω των δημοπρασιών - ΝΟΜΕ - καθώς και τις προτάσεις Υπουργείου και Διοίκησης για συμπράξεις με ιδιώτες, μέχρι «πολλές μικρές ΔΕΗ»).

Τα αποτελέσματα εφαρμογής των παραπάνω πολιτικών κάνουν πιο εμφανείς τις επιπτώσεις τους και στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης.

Από την αδυναμία και τις δυσκολίες τροφοδοσίας με λιγνίτη στις Μονάδες για κάποιους μήνες το 2014-2015 σήμερα από τις αρχές του 2016 έχουμε σταθερά μια λιγνιτική Μονάδα εκτός λειτουργίας.
Η Ιεραρχία μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση προχωρά σε περικοπές μόνο στους εργαζόμενους.
Εξοικονόμηση δαπανών χρειάζεται και επιβάλλεται να γίνουν σε πολλά άλλα πράγματα στην λειτουργία και τη δραστηριότητα της Επιχείρησης.

Επισημαίνουμε στην Ιεραρχία της ΔΕΗ και τις Τοπικές Διευθύνσεις του ΛΚΜ και των ΑΗΣ να μας απαντήσουν στα κάτωθι:

1.    Ποιο το όφελος για την Επιχείρηση της επαύξησης του αρχικού συμβατικού προϋπολογισμού της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου: «Διακίνηση 4.970.000 Μ3 αγόνων και λιγνιτικού κοιτάσματος από το πεδίο Μαραθούσας του ΛΚΜ» μέχρι ποσού 1.858.212 ευρώ ;
2.    Ποιο το όφελος για την Επιχείρηση από την εγκατάσταση του προσομοιωτή στο Αλιβέρι αντί στην Μεγαλόπολη περισσότερα από 12 χρόνια τώρα με κόστος της εν λόγω επένδυσης 1,2 εκατ. ευρώ ; Η μεταφορά του επιτέλους στην Μεγαλόπολη που δεν πραγματοποιείται τι πιστοποιεί ;


3.    Ποιο το κόστος για την Επιχείρηση από την ανάθεση εργολαβίας άντλησης εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στο ορυχείο Κυπαρισσίων ; Ποια μελέτη υπαγόρευσε την εν λόγω ανάθεση ;
4.    Ποιο το κόστος από τις αστοχίες κολλήσεων και επιπρόσθετης επιβάρυνσης της μεταφοράς τέφρας-γύψου από τον μη έγκαιρο προγραμματισμό αντικατάστασης λόγω φθορών των ταινιών στο Σύστημα Σταθεροποίησης της 4ης Μονάδας τον τελευταίο χρόνο ;
5.      Ποιο το κόστος από την παραχώρηση της μεταφοράς υδρασβέστου της 3ης Μονάδας σε εργολάβο και μη αξιοποίησης του σιλοφόρου οχήματος της Επιχείρησης και των μόνιμων οδηγών όπως γινόταν για αρκετό χρονικό διάστημα ;
6.    Ποιο το κόστος από την παραχώρηση της μεταφοράς των αποβλήτων του Σ.Κ.Υ.Β.Α. της 3ης Μονάδας σε εργολάβο και μη αξιοποίησης του φορτηγού και των μόνιμων οδηγών ;
7.    Υπάρχουν στο ΛΚΜ τρείς Διπλωματούχοι Μηχανικοί σε «επιτελικές» θέσεις (κοινώς ψυγεία). Για πρώτη φορά πριν λίγες μέρες προσελήφθησαν στο ΛΚΜ πέντε Διπλωματούχοι Μηχανικοί με 8μηνη σύμβαση. Ποιο το κόστος από την μη πλήρη αξιοποίηση των τριών αυτών στελεχών ;
8.    Στις Υπηρεσιακές Μονάδες του Λεκανοπεδίου (κυρίως σε ΛΚΜ & ΚΜΕΕ) ολόκληρος «στόλος» υπηρεσιακών οχημάτων και οχημάτων που έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ για επίβλεψη εργολαβιών «αξιοποιούνται» για την εξυπηρέτηση λίγων εργαζομένων και στελεχών σε Τρίπολη και Καλαμάτα. Ποιο το κόστος αυτών των μετακινήσεων και της συντήρησης των οχημάτων ;

Για το Ενεργειακό Κέντρο (ΑΗΣ - ΛΚΜ) βασικά στοιχεία πρέπει να αφορούν:

·       Στην ολόπλευρη αξιοποίηση όλου του προσωπικού.
·       Την στήριξη του λιγνίτη και της λιγνιτικής παραγωγής.
·       Η όποια μειωμένη διαθεσιμότητα του πάγιου εξοπλισμού και των Μονάδων να αξιοποιηθεί για αναβάθμιση εξοπλισμού, συντηρήσεις, εκπαίδευση εργαζομένων.
·       Την μείωση των εργολαβιών.
·       Την κάλυψη άμεσα των κενών θέσεων σε Συνεργεία των Μονάδων και των Ορυχείων. 
·       Το σύστημα προμηθειών υλικών, ανταλλακτικών και συντηρήσεων να λειτουργεί με πλήρη τήρηση των όρων και κανόνων όπως προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς (συγκρότηση επιτροπών, κλπ) σχετικά με ζητήματα σκοπιμότητας και αποδοτικότητας καθώς και ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών από τρίτους.
·       Στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που παραπάνω εντοπίζουμε με ενέργειες και λύσεις που θα αποβαίνουν σε όφελος της Επιχείρησης και των εργαζομένων.
·       Διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και αποτροπή περικοπής εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δεν θα ανεχθούμε περικοπές οι οποίες σχεδιάζονται για να μειώσουν τις δαπάνες με περικοπές δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Το συνδ. κίνημα θα αποτρέψει αντεργατικές πρακτικές υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Εάν η Ιεραρχία και οι Τοπικές Διευθύνσεις ΑΗΣ & ΛΚΜ προχωρήσουν σε τέτοιες επιλογές η αγωνιστική αντίδραση του σ.κ. και των εργαζομένων θα είναι ο μόνος δρόμος.

Τα Δ.Σ. των Σωματείων

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016

Μεγαλόπολη: Χίλια θαύματα στον κάμπο της ενέργειας


  Μεγαλόπολη  

Δημοσίευμα αφιέρωμα στην Μεγαλόπολη του περιοδικού Travel Book της εφημ. Εθνος*
Ακατάλυτη ενέργεια, φύση απρόσμενα πλούσια, ιερές αρχαίες πολιτείες και θρυλικές διαδρομές στον Λούσιο και τον Αλφειό· η Μεγαλόπολη αποκαλύπτει άγνωστες πλευρές όπου οι θρύλοι μπερδεύονται με την πραγματικότητα...

Τι κι αν ο Δίας δεν κατοικεί πλέον στο Λυκαίο; Η ενέργεια της Μεγάλης Πόλης παραμένει ακατάλυτη, κι ας μην προέρχεται πια από τον πατέρα των θεών, μα από τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ.
Γύρω από τα φουγάρα που καπνίζουν ασταμάτητα, ο μεγάλος κάμπος της Μεγαλόπολης απλώνεται από τις παρυφές του ιερού Λυκαίου μέχρι τα όρια της Μεσσηνίας, κλείνοντας μέσα του ιστορικά χωριά, απρόσμενα πλούσια φύση και παρελθόν που φτάνει μέχρι τις απαρχές της ζωής στη Γη.
Πηγή ακατάλυτης ενέργειας τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια της Μεγαλόπολης
%IMAGEALT%
Ο κάμπος αυτός, λοιπόν, στα χρόνια της προϊστορίας ήταν λίμνη, με πολύ πλούσια πανίδα γύρω της που σήμερα δεν συναντάται πια στην Ευρώπη (ελέφαντες, ρινόκεροι κ.ά.). Οταν η γεωμορφία άρχισε να αλλάζει, ο πυθμένας της λίμνης κατακράτησε νεκρά φυτικά υλικά που στο εργαστήρι των αιώνων εξανθρακώθηκαν, δημιουργώντας ένα υλικό που χιλιετίες αργότερα θα αποδεικνυόταν υπερπολύτιμο: τον λιγνίτη.
Η ιστορία παίρνει νέα τροπή το 371 π.Χ. με πρωτεργάτη έναν Θηβαίο. Ο στρατηγός Επαμεινώνδας συντρίβει τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα και ιδρύει μια νέα πόλη ως αντίπαλον δέος στη Σπάρτη. Η Μεγάλη Πόλις ιδρύεται τρία χρόνια μετά και έρχονται να την κατοικήσουν Αρκάδες από σαράντα πόλεις και κωμοπόλεις της περιοχής. Η πόλη αναπτύσσεται, στολίζεται με λαμπρά οικοδομήματα, γεννά μάλιστα και έναν από τους πιο σπουδαίους ιστορικούς των αιώνων, τον πολυμαθή Πολύβιο.
Η ιστορική Καρύταινα και το πολυτραγουδισμένο κάστρο της
%IMAGEALT%
Η Μεγάλη Πόλις ακμάζει, συμμαχεί με τους Μακεδόνες, την επισκέπτονται διαδοχικά ο Φίλιππος της Μακεδονίας και ο Αλέξανδρος, και καθώς είναι η έδρα του Κοινού των Αρκάδων, φιλοξενεί τις συγκεντρώσεις των εκπροσώπων από όλες τις αρκαδικές πόλεις, στο μεγαλύτερο γνωστό θέατρο της αρχαιότητας, περίπου 20.000 θέσεων.
Καθώς όμως τίποτα δεν κρατάει πολύ σ' αυτήν τη ζωή, η δόξα της Μεγάλης Πόλεως έμελλε να είναι βραχύβια. Δύο αιώνες μετά την ίδρυσή της η πόλη άρχισε να εγκαταλείπεται από τους κατοίκους που αναζητούσαν περισσότερη ασφάλεια προς το Λυκαίο.
Το Ασκληπιείο της αρχαίας Γόρτυνας απέκτησε τέτοια φήμη που το επισκέφτηκε μέχρι και ο Μέγας Αλέξανδρος
%IMAGEALT%
Η πόλη ξαναμπαίνει στο προσκήνιο το 1843, όταν από το Λεοντάρι μεταφέρεται εδώ η πρωτεύουσα της επαρχίας Μεγαλόπολης. Επανακτά το αρχαίο της όνομα (επί Τουρκοκρατίας λεγόταν Σινάνο), στις αρχές του 20ού αι. ηλεκτροδοτείται, όταν η Αθήνα φωτιζόταν ακόμη με γκάζι, ωστόσο το μεγάλο «άλμα» θα γίνει στα χρόνια του '60.
Στο υπέδαφος της Μεγαλόπολης ανακαλύπτονται πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη, φτιάχνονται οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, και ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται μέσα σε λίγα χρόνια.
Το θέατρο της αρχαίας Μεγαλόπολης
%IMAGEALT%
Σήμερα η ζωή στη Μεγαλόπολη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία της ΔΕΗ, και η πλειονότητα των κατοίκων της απασχολείται άμεσα ή έμμεσα εκεί. Κέντρο της είναι η μεγάλη πλατεία Κολοκοτρώνη, και περιμετρικά της θα βρείτε ό,τι μπορεί να χρειαστείτε.
Να ξέρετε, τέλος, πως στη Μεγαλόπολη η ενέργεια δεν έρχεται μόνο από τα εργοστάσια· κυλάει στις φλέβες των κατοίκων της. Απόδειξη το γεγονός πως θα βρείτε στην πόλη μία άρτιας κατασκευής πίστα μότο κρος: με μήκος 1.810 μ. και χωμάτινο έδαφος σχεδόν γυμνό από πέτρες, έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς πανελλήνιους, ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες, αποσπώντας μάλιστα διεθνείς επαίνους και βραβεία.


Εξερευνήσεων συνέχεια
1902. Ενας ξυλοκόπος από το Ισωμα Καρυών αποφασίζει να κατέβει στη χαράδρα του χωριού, ψάχνοντας το τσεκούρι του. Αντ' αυτού ανακαλύπτει πελώρια οστά να ξεπροβάλλουν μέσα από τ' αγριόχορτα: είναι τα πρώτα ευρήματα πλειστοκαινικής πανίδας που εντοπίζονται στην περιοχή, αδιάψευστες μαρτυρίες της εμφάνισης ελεφάντων στην Πελοπόννησο πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια.
Οι ανασκαφές θα φέρουν στο φως τόνους απολιθωμένων σκελετών, που σήμερα φυλάσσονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο Παλαιοντολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενα μικρό δείγμα μπορείς ωστόσο να δεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Ισωμα Καρυών.
Το βουνό που υψώνεται πάνω από το Ισωμα είναι ο «Αρκαδικός Ολυμπος», το Λυκαίο. Είναι το ιερό βουνό και λίκνο των αρχαίων Αρκάδων, όπου λατρευόταν ο Λύκαιος Δίας. Διηγείται ο Παυσανίας πως μέσα στο τέμενος τίποτα, ούτε άνθρωπος ούτε πράγμα, δεν έριχνε σκιά, τα πάντα σαν να εξαϋλώνονταν. Σήμερα θα δεις τον βωμό του Λυκαίου Διός, τα ερείπια του ιερού του Πάνα, του ξενώνα και της μεγάλης στοάς, καθώς και το αρχαίο στάδιο.
Δεκαεπτά δέντρα στέκουν πάνω στη στέγη της Αγίας Θεοδώρας
%IMAGEALT%
Λίγο νοτιότερα, περίπου 12 χλμ. από τη Μεγαλόπολη, βρίσκεται η Λυκόσουρα, η (κάτα μία εκδοχή) αρχαιότερη πόλη του κόσμου. Οι ανασκαφές συνεχίζονται ακόμα, και μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει τον ναό της Δέσποινας, όπου λατρεύονταν όχι ένας μα πολλοί θεοί, και ιερά του Πάνα και της Αθηνάς.
Περίπου 31 χλμ. νότια της Λυκόσουρας (και 28 χλμ. από τη Μεγαλόπολη) θα προσπαθήσεις να δώσεις τη δική σου εξήγηση για ένα διαρκές θαύμα. Σε μια κατάφυτη ρεματιά, έξω από το χωριό Βάστα, υπάρχει ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Θεοδώρα. Στη στέγη του στέκουν όχι ένα και δύο αλλά δεκαεπτά πελώρια δέντρα, που αντί να καταπλακώσουν το ξωκλήσι μοιάζουν να στηρίζονται σ' αυτό...

Η θρυλική Καρύταινα
Σας θυμίζει κάτι; Είναι το γεφύρι της Καρύταινας που κοσμούσε το παλιό πεντοχίλιαρο
%IMAGEALT%
Μακράν το ωραιότερο χωριό της Μεγαλόπολης είναι η περίφημη Καρύταινα. Την είπαν και «Τολέδο της Ελλάδας», και η προνομιακή θέση της στα όρια Αρκαδίας και Μεσσηνίας τράβηξε διαχρονικά το ενδιαφέρον πολλών, το όνομά της ωστόσο άρχισε να μπαίνει για τα καλά στον χάρτη στα χρόνια του Βυζαντίου, κι ακόμα περισσότερο μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους το 1209.
Στους χάρτες της εποχής σημειώνεται ως Caraintaine, το 1254 υπό την ηγεμονία των Ούγο και Γοδεφρίγου ντε Μπρυγέρ αποκτά το κάστρο της, και γίνεται η πρωτεύουσα της Βαρωνείας που εκτείνεται απο τη Δημητσάνα μέχρι την Κυνουρία.
Η Μονή Καλαμίου, στο φαράγγι του Λούσιου
%IMAGEALT%
Ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος την επαναφέρει σε βυζαντινό έλεγχο, μέχρι και το 1489 όταν και πέφτει στα χέρια των Τούρκων. Από το 1821 γίνεται ορμητήριο του Κολοκοτρώνη, προσφέρει στον Αγώνα στρατό, χρήματα και προμήθειες και ο ρόλος της αποδεικνύεται ηγετικός στην ευρύτερη περιοχή. Το κάστρο της είναι συνδεδεμένο με πολές ιστορίες, μα και με τον θρύλο της Φιλάνθης, της ηρωίδας κόρης ενός Καρυτινού άρχοντα που βρήκε κάποτε εκεί καταφύγιο.
Το σπίτι του Κολοκοτρώνη, ο ναός του Αγίου Νικολάου (11ος αι.) και η παλιά γέφυρα, κάτω ακριβώς από τη σύγχρονη, είναι πράγματα που πρέπει να δεις εδώ. Το παλιό γεφύρι μάλιστα είναι το ίδιο που απεικονιζόταν στο παλιό πεντοχίλιαρο π.Ε. (προ Ευρώ...).
Το γεφύρι του Κόκορη, στην αρχαία Γόρτυνα
%IMAGEALT%
Από την Καρύταινα συνεχίζεις προς τα βόρεια: περνάς το εκπληκτικό πέτρινο γεφύρι του Ατσίχολου, έργο Λαγκαδινών μαστόρων και περίπου 7 χλμ. μετά (και 12 χλμ. από την Καρύταινα) συναντάς τη Γόρτυνα, σπουδαίο κέντρο της αρχαίας Αρκαδίας, διάσημο κυρίως για το Ασκληπιείο του που επισκέφθηκε ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος. Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο θα δεις και το γεφύρι του Κόκορη, ενώ η ειδική σήμανση θα σε οδηγήσει μέχρι την είσοδο της μονής Καλαμίου. Είναι το νοτιότερο μοναστήρι στο φαράγγι του Λούσιου, πλούσια αγιογραφημένο από Κρήτες αγιογράφους.
Καθ' όλη τη διαδρομή, από τη Μεγαλόπολη μέχρι τη Λυκόσουρα και τη Βάστα, κι από την Καρύταινα μέχρι τον Ατσίχολο, και το εξίσου γραφικό χωριό Βλαχοράφτη θα εντυπωσιαστείς από την ανέλπιστα πλούσια φύση, που μάλλον δεν περίμενες να συναντήσεις σε μια περιοχή που μέχρι τώρα είχες συνδέσει στο νου σου μόνο με εργοστάσια.
* Κείμενο: Γιάννης Μαντάς
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαρρής
________________